Himalájai

Sófal

Az egészséges szépség, ősidők óta…

A sótéglafal

A himalájai só, a természet egyik legcsodálatosabb alkotása. Több millió évvel ezelőtt alakult ki, mikor az ősi belvízi tenger elpárolgott és mögöttük hatalmas kiterjedésű ásványi sók maradtak, a föld mozgása során az évszázadok alatt, hegyvidéki területek, és bennük”bányák” alakultak ki. 

A só lelőhelyei a Himalája hegység lábánál kezdődik Északkelet-Pakisztánban.

Az itt kézzel kitermelt hatalmas só tömbökből készül a vizes vágólappal méretre vágott himalájai sótégla is. A sótégla egyedi színét, a benne található mangánnak és vasnak és egyéb ásványi anyagoknak köszönhetjük. A téglák árnyaltságát, színének változtatottságát, különleges hangulatát és jótékony hatását a fal mögé épített világítással érhetjük el.

Hogyan hat az egészségünkre a himalájai sófal?

A himalájai sótéglából készült sófal, hasonlóan működik mint egy sólámpa. Mint minden szilárd anyag, így a kristályos só is folyamatosan szublimál (párolog). Ilyenkor a szilárd kristályból kilépő só molekulák a levegőben lévő vízrészecskékhez kapcsolódnak és abban feloldódnak. 

A párolgó só javarésze így vízhez kötve van jelen a levegőben. A levegő páratartalma alapvetően meghatározza a helyiség levegőjében oldható só mennyiségét. 

A magasabb páratartalmú levegő több sórészecskét tud magában tartani míg a szárazabb kevesebbet. Amennyiben a levegő páratartalma hosszabb ideig magas, azaz 60% feletti akkor a sótégla már olyan sok vizet voz magához, hogy cseppfolyós állapotba kerül és lefolyik a felületéről. Erre érdemes odafigyelni.

Sótégla fal a gyerekszobában

Galéria

Gázkonvektror sófal burkolattal

Hová tegyük a himalájai sótégla falat?

A só egyik fontos tulajdonsága, hogy a vizet magához vonzza, emiatt ha a relatív páratartalma magas a helyiségnek, mondjuk tartósan 70-80% akkor a sok víz ami a levegőből a sófal felületére került, az egyszerűen lefolyik. Hogy ezt elkerüljük fontos jól megválasztani a sófal helyét, illetve előtte megmérni a választott helyiség páratartalmát.

A sófal elhelyezését elsősorban az ingatlan azon részére javaslom, ahol sok időt töltünk. Ez jellemzően a nappali, hálószoba, gyerekszoba. Esetleg otthoni wellness rész esetén a szauna előtér, relaxációs tér.

A kivitelezés

Árajánlat & Szerződés

Előzetes műhelymunka

Helyszíni összeszerelés

  • A himalájai sófal fal több munkafolyamatból áll. A fa keret és a led világítás egy része előzetesen, műhelymunkával elkészül. 
  • A helyszínen a megelőző munkafolyamatok után épül fel a sófal. Minden tégla össze van ragasztva, a rések kifugázva, az egész fal mérettől függetlenül stabilan, egyenesen áll. Fő fallal nem érintkezik. Ha az építés szakszerű, képtelenség, hogy eldőljön.
  • A himalájai sótégla nem szabvány méretű termék, akár 1 cm méret különbség is lehet a téglák között, kommunikált mérete: 20x10x5 cm
  • A sótégla fal építésének megkezdéséhez, szükséges egy működő konnektor vagy kiállás lehetőleg a fal közelében alul, illetve a lehetőségek szerint kész aljzatburkolatra és falfestésre.
  • Teljes száradási idő szoba-hőmérsékleten 12 óra, a helyszíni munka hossza falmérettől függően kb. 1-4 nap.
  • Mivel székhelyünk Budapest, a kivitelezés pedig legtöbb esetben 2 nap így a távolabbi, vidéki helyszín esetén 2 négyzetmétertől tudjuk vállalni az építést.
  • Budapesten és Pest megyében előzetes árkalkuláció után a felmérés 3000 – 5000 Ft mely megrendelés esetén a végösszegből levonásra kerül. 

*A  beépített Led-világítás alkatrészeire a gyártó által vállalt garancia, amely jelenleg 12 hónap, a sótégla falra pedig 24 hónap garancia érvényes.

20x10x5 cm

Konnektor szükséges

12 óra száradás

1-3 helyszíni munkanap

Kapcsolatfelvétel / Árajánlat kérés